Gode råd til dig og din hud

Gode råd til dig og din hud

Hvordan vælger jeg det rigtige hudplejeprodukt?
Du vil sikkert kunne nikke genkendende til at hudplejemarkedet ofte kan synes som en jungle, hvor alt godt loves, og hvor forskellige produkter fremhæves ud fra vidt forskellige påståede fremragende fortrin. Der er ingen sikre måder at definere det fuldkomne hudplejeprodukt, men der er dog en række egenskaber og forhold, du bør være opmærksom på:

 • Du skal kunne lide at bruge din hudpleje, fordi du så husker at bruge den!! Derfor er konsistens, lugt og din generelle ”sympati” for produktet ikke uden betydning.
 • Hudplejeprodukter børe indeholde en høj fedtprocent da vand i hudplejeprodukter ikke har ingen gavnlig virkning. Se derfor efter produkter med glycerin og okklutanter.
 • Referencer er vigtige. Hvad foreslår din kosmetolog? Vær kritisk overfor cremer fra producenter, der hævder at produktet har fordele, fordi der er tilsat naturlige ingredienser såsom plantedele eller planteekstrakter. Bemærk at allergi ofte opstår fra naturlige molekyler, f. eks gummi, aloe vera, skærm planter samt petrolatum o.a.
 • Vær kritisk overfor producenter, der påstår at deres creme-produkt kan fjerne dine rynker. Sådanne produkter finder du hverken i lufthavnsbutikken eller i din online kosmetikshop. De såkaldte anti-rynke-cremer, hvoraf der findes et utal på markedet kan ofte give en god kosmetisk gevinst når de bruges, og nogle produkter Bl.a OSMOSIS  kan faktisk forebygge aldringsændringerne, og reducere hudskaderne.
 • Markant reduktion af rynker kræver egentlig hudlægebehandling med f. eks. kemisk peeling eller laserbehandling, og i yderste instans plastikkirurgisk behandling. Dette er ikke noget OSMOSIS er fortaler for.
 • Hvis du har allergier, så tjek at du kan tåle indholdet i hudproduktet. Du kan med fordel søge mere information om emnet hos Videncenter for allergi.

Hudpleje: Normal hud

Hvis du har normal hud, er din hud hverken for tør eller for fedtet. Alligevel bør du pleje din hud med fugt og næringsgivende cremer, for at beskytte den mod skadelige påvirkninger som Bl.a sol.

Kun ganske få mennesker har normal hud. De fleste har enten lidt for fedtet eller lidt for tør hud.

Tør hud

Tør hud udskiller mindre talg end normal hud. Fordi talgkirtlerne ikke frembringer tilstrækkelig med fedt til at forhindre huden i at miste fugt, bliver den tør og stram.

Mange oplever at have mere tør hud i vinterhalvåret, hvor luftfugtigheden er lav, og huden kommer da let til at føles tør og stram og begynder evt. at skalle af.

Allerede i 20 års alderen begynder hudens talgkirtelproduktion at aftage, og huden vil føles mere tør og stram.

Tør hud er i sig selv irriterende, men tør hud er også et af de første tegn på, at hudens barriere er skadet. Tør hud er mindre modstands-dygtig over for indtrængning af bl.a. bakterier og andre skadelige stoffer.

Hvis huden ofte er tør og ikke bliver smurt med en fugtighedscreme, kan tørheden udvikle sig til en mere kronisk tilstand. Derfor er det vigtigt, at du beskytter din hud. Dette kan du blandt andet gøre ved at bruge et hudplejeprodukt med højt fedtindhold. Derved forhindrer du, at huden udtørrer yderligere.

Har du tendens til tør hud, er det vigtigt, at du forebygger og behandler det med Bl.a. fugtighedscremer og serum målrettet din hudtype:

Desuden kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler og lignende.
 • Rens i stedet huden med et mildt renseprodukt.
 • Undgå for lange og varme bade, da de udtørrer huden.
 • Brug en serum målrettet din tørre hud og en fed fugtighedscreme umiddelbart efter bad eller håndvask.
 • Undgå at arbejde for meget med opløsningsmidler og andre kemikalier.
 • Undgå daglig brug af produkter, der kan irritere huden – fx parfumerede cremer.
 • Undgå at udsætte huden for stærk sol og sørg for altid, at bruge effektiv solbeskyttelse.

Fedtet hud

Hvis du har fedtet hud producerer dine talgkirtler for meget fedt (sebum). Det kan hos nogle mennesker medføre urenheder og bumser.

Fedtet hud er et udbredt teenageproblem, men findes hos mennesker i alle aldre og er oftest arveligt. Kan også skyldes ændringer i hormonbalancen, ”dårlig” fed kost, stress, forurening, varme og friktion. Al ubalance i de indre organer ses som det første på huden. Det vil sige, at for stort indtag af sukker. syre og fedt påvirker din huds udseende.

Hvis du har fedtet hud, kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Undgå skrappe rensemidler såsom produkter som indeholder alkohol. Brug istedet hudplejeprodukter der er målrettet fedtet hud. De får talgkirtlerne til at over-producere fedt, for at kompensere for tabet af naturligt fedtstof.
 • Brug istedet hudplejeprodukter der er målrettet fedtet hud såsom Rescue og Clarify serummer fra OSMOSIS.
 • Brug en fugtighedscreme, som ikke er for fed.

Kombineret hud

En kombineret hudtype er typisk fedtet i T-zonen. Det vil sige, at huden er fedtet omkring næsen, på hagen og hen over panden, mens den er tør/normal på kinderne. Det kan også være omvendt, med tør T-zone og fedtede kinder.

Hvis du har en kombineret hudtype, kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Rens huden morgen og aften med et mildt renseprodukt og sørg for, at benytte en serum der tager højde for den kombineret hud.
 • Brug en god fugtighedscreme og sørg for, at benytte en peeling en til to gange pr. uge.

Sart hud

Hvis du har en sart hud, er det vigtigt, at du plejer huden godt. Find en god creme, som tilfører din hud godt med fedtstof, så du undgår at den tørrer ud.

Hvis du har sart hud, bør du undlade brug af produkter, der indeholder parfume og/eller alkohol.

Pas også på med kemisk solbeskyttelse (solcremer o.l.), som nogen gange også kan virke irriterende på huden. Som solbeskyttelse kan du i stedet bruge en solfaktor fra OSMOSIS, der en fysisk solcreme som lægger sig som en slags barriere på huden i stedet for at trænge ind. Husk, at du altid skal bruge en eller anden form for solbeskyttelse.

Hvis du har sart hud, kan det være en god idé at følge disse råd:

 • Rens huden med et mildt renseprodukt, beregnet til sart hud og undgå parfume.
 • Brug en uparfumeret fugtighedscreme.
 • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler og lignende.
 • Undgå at udsætte huden for stærk sol og sørg for effektiv solbeskyttelse.
 • Brug evt. solcreme med fysisk solfilter.
 • Undgå produkter med parfume, syre og alkohol.
 • Undgå at arbejde med opløsningsmidler og andre kemikalier.
 • Undgå stress. Stress kan have indflydelse på din hud.
Sidebar